6 начина да почистите белите си обувки

6 начина да почистите белите си обувки

Ако до скоро сте си мислели, че хората, които успяват да запазят белите си маратонки са вълшебници - грешите. Сигурни сме, че сте опитали всичко по силите си, за да останат белите ви обувки снежно бели, но уви знаем, че това е трудно и търсенето на нови начини е постоянно на дневен ред. Белите обувки са задължителен елемент от гардероба на всеки уважаващ стила и модата човек.  Те са това, което избирате, когато не искате да обуете токчета или пък елегантна обувка. Номерът, разбира се, за да бъдат възможно винаги шик, е да изглеждат както когато сте ги купили и извадили от  кутията - свежи. Но как? Това е огромен подвиг, особено ако толкова харесвате белите си обувки, че искате да ги носите непрекъснато. Ето за това открихме няколко невероятни трика за поддържане на бялото, така че да накарате всички да повярват, че сте ги купили едва вчера.


Белина

Започваме с най-често използвания метод за почистване на белите спортни обувки, особено, когато са изцяло от плат. Разтваряме малко количество белина във вода и нанaсяме върху замърсените участъци. След това оставяме да подейства около 15-20 минути и изпираме с течен перилен препарат или изплакваме обилно с вода.


Сода за хляб

Содата за хляб присъства в почти всяко домакинство и освен в кухнята, можем да използваме чудодейните ѝ свойсва и при почистването на белите си обувки, тъй като тя действа като естествена белина. Необходимо е да направим паста от сода и вода и с леки движения да нанесем върху петното. Друго, което можем да направим със содата е да я смесим с прахообразен перилен препарат в съотношение 1:1,5 и добавим ¼ чаша вода. Разбъркваме, докато се получи много гъста абразивна паста и вече имаме чудотворен лек срещу зацапаните ни бели кецове. Започваме да втриваме получената смес върху кецовете (включително и подметките) със стара четка за зъби, която не използваме. Оставяме да подейства 5 минути. След това просто изплакваме с чиста вода и оставяме на слънце да изсъхнат. Така успешно сме унищожили замърсяванията и бактериите, причина за появата на неприятна миризма.


Лимон

Лимоните са другото чудо от кухнята, което можем да се използваме за почистване, както на петната, които са върху повърхността на обувките, така и от вътрешната част. Така те не само остават чисти, но и се премахва неприятната миризма от тях.

Изстискваме един лимон и нанасяме сока му, смесен с малко вода, върху петното. Оставяме да действа няколко минути. Можем също така да комбинираме лимона със сол, което също е едно бързо и успешно разрешение на проблема с петната.

 Ако искате да си приготвите сами вкъщи избелващ препарат за обувки, просто смесете 1 супена лъжица лимон с 1 супена лъжица оцет и добавете получената смес в прахообразния си прах за пране. Получава се гъста паста, която се нанася върху кецовете и след това се изплаква.


Паста за зъби

Пастата за зъби (само чисто бяла паста за зъби върши работа) ни спестява много време и усилия, и ни помага отново да направим обувките си толкова бели, че ни е трудно да повярваме. Единственото, което трябва да направим е да нанесем пастата върху мръсните обувки и да я разнесем с помощта на четка за зъби. Оставяме да подейства 5 минути и измиваме обувките.

Ако обувките са от кожа
Най-напред с мокра кърпа избърсваме обувките от прахта и калта. Кожените обувки не са като тези от плат и няма как да бъдат изпрани.
Нанасяме малко количество паста за зъби (само чисто бяла паста за зъби върши работа) върху кожата и с помощта на мокра кърпа или четка за зъби започваме да почистваме само петното, което искаме да отстраним. Пастата трябва леко да се разпени. След като петното се почисти, премахваме остатъците от пастата отново с влажна кърпа и след това подсушаваме.
Избелваща паста и навлажнена четка за зъби ще ви помогнат да почистите упоритите замърсявания по белите кожени обувки. Избелващият ефект може да се повиши с помощта на няколко капки лимонов сок, смесен с пастата.

 А какво ще се получи, ако смесим избелваща паста за зъби и препарат за съдове? Ами още едно чудесно средство за почистване на белите обувки. Към избелващата си паста за зъби добавяме 1 супена лъжица препарат за съдове и нанасяме получената смес върху кецовете. След това я втриваме в тях със стара четка за зъби и накрая попиваме с памучна кърпа, напоена с топла вода до изчистване.


Трохи от хляб

Трохите от белия хляб действат като гумичка върху обувките направени от сатен, плат и велур. Трохите от бял хляб ги оформяме на топка и натриваме с нея замърсените места по обувките си. Остатъкът от трохите по обувките можем да премахнем с четка или сухо парцалче.


Царевично брашно

Царевичното брашно е бърз начин да предпазим обувките си от образуването на мазни петна по повърхността им.

 Ако върху обувките ни случайно попадне мазнина, веднага трябва поръсим петното с царевично брашно и да го оставим да подейства 30 минути, докато поеме мазнината. След това почистваме обувките и ги минаваме с четка – ще заблестят като нови.


ВНИМАНИЕ!

 Възможно е описаните в статията методи не винаги да подействат правилно, което може да доведе до повреда на обувките. Вие прилагате описаните съвети единствено на своя собствена отговорност, като текста по-горе не може да бъде считан за основание за евентуални рекламации.