Кралски стил

Кралски стил

В периода между сбогуването с Кралица Елизабет II и очакването на новия сезон на „Короната“ – ние от PEPINA разгледахме някои отличителни за кралския стил елементи от гардероба на най-дълго управлявалия британски монарх.



Дрехите


За 70 години на трона Кралицата осъществява повече от 21 000 кралски ангажимента и посещава над 120 държави. Гардеробът ѝ е винаги безупречен и се характеризира с  тоалети в ярки цветове и кройки, съобразени с кралския протокол, изработени от любимата й сингапурска коприна.  Любопитен факт е, че кралицата не обича да прахосва пари и дрехите често се преправят, за да послужат отново. Тоалетите винаги покриват колената и често включват характерни природни или културни елементи от мястото, където е на посещение. Така Кралицата демонстрира уважение към домакините.


Аксесоари


Шапката е незаменим кралски аксесоар. При Кралицата тя винаги е съчетана цветово с яркия ѝ тоалет и ѝ помага никога да не остане незабелязана.  Освен инструмент за привличане на внимание шапките са дълбоко свързани с кралските тра диции.



До средата на 50-те години се е смятало за неприлично жените да развяват коси, затова дамите от висшата класа били прилежно фризирани и винаги с подходяща за съответния случай шапка – от меки барети през т.нар. шапки-ореол, предпочитаните от Кралица Елизабет матадори, също наричани „Sailor” или “Boater” (шапка с цилиндрична форма и твърда козирка) до т.нар. феерирани шапки (casque / fascinator),украсени с пера, цветя и други естествени орнаменти. Те покриват косата само частично и са характерни за популярния напоследък стил „Гетсби“.



Чанти


Сравнително консервативна, що се отнася до чанти. За последните 7 десетилетия тя носи едва 6 различни модела на британската марка Launer, като безспорният ѝ фаворит е Triviata. Точно такъв носят актрисата Оливия Колман (в сериала  „Короната“) и Хелън Мирън (във филма „Кралицата“),когато се превъплъщават в образа на Елизабет II.



Любопитна подробност е, че освен моден аксесоар чантата е и средство за комуникация на Кралицата с антуража ѝ. Позицията на чантата сигнализират кога да приключи дадено мероприятие или ако разговорът с даден събеседник се проточи прекалено.


Шалове и ръкавици


Друг отличителен елемент от гардероба на Елизабет са шаловете. Не е тайна, че тя е вярна на френската марка Hermes, а сред предпочитаните от нея мотиви са шотландки или флорални, с коне или кучета.



Ръкавиците отдавна не се задължителен елемент в кралския протокол, но от кралския двор признават, че влизат в употреба винаги, когато Кралицата има множество срещи, които предполагат редица ръкостискания.


Обувки


Разбира се – ще отделим специално внимание на обувките. Любопитен факт е, че Кралица Елизабет II предпочита един конкретен модел на лондонската фирма Anello & Davide. До 60-те години те се произвеждат от кралската фирма Rayne. Когато излизат от бизнеса, кралицата се свързва с един от кралските майстори – Дейвъд Хаят. Той основава фирмата Anello & Davide, чиито обувки кралицата носи до края на царуването си.



  1. За направата на обувките на Елизабет II се използва дървен калъп с точните мерки на стъпалата ѝ – едва 36-и номер. Качествената телешка кожа се декорира с бронзова катарама или панделка.

  2. Кралицата не обича разточителството. За обувките й се полагат специални грижи и се поправят от кралския обущар. Взима само по 1-2 нови чифта годишно. В Бъкингамския дворец има специално нает човек, който се грижи за обувките на кралица Елизабет II. Всеки чифт се почиства след носене, изнася се навън, за да се проветри и се прибира в памучна торба.
  3. Малко известен факт е, че преди кралица Елизабет II да обуе обувките си за първи път, има човек, който ги носи известно време. Така е сигурно, че ще са удобни. Това споделя в „The Other Side of the Coin: The Queen" жената, която е вършила тази работа -  Анджела Кели, моделиер и довереник на Кралицата.
  4. Добре известно е, че кралицата ненавижда обувки на платформа. Дори има нещо като неофициална забрана за дамите в кралското семейство да носят такива. Въпреки че Кейт Мидълтън понякога е с обувки на платформа, това никога не се случва в присъствието на Нейно Величество. 


Специални обувки за коронацията


Коронацията на Елизабет II е сред най-важните моменти в съвременната британска история. За повода обувките са специално създадени от дизайнера Roger Vivier. Направени са от златна кожа и украсени с истински рубини. Любопитното е, че сегашният креативен директор на модна къща Roger Vivier, Джералдо Фелони, пресъздава стила в колекцията пролет/лято 2020 на бранда.



                (обувките от коронацията на Кралицата, 1953)            
  (колекция пролет/лято 2020, Roger Vivier)


Това е още едно доказателство, че стилът е вечен, а Кралица Елизабет II остава в историята на модата като символ на естетика и вкус и ще продължи да вдъхновява дизайнерите в бъдеще. През целия си живот Елизабет II не се поддава на ексцентрични модни тенденции, а очертава своя собствен почерк в облеклото, което носи послание на стабилност и непоколебимост. Тя оставя след себе си добрия пример за изпълнено обещание за дълг и вярна служба на страната и Британската общност, превръща се в обединител на нацията, а примерът й за умелото съчетаване на кралска класа със скромност, дипломатичност и изискан вкус, ще бъде следван не само в кралския двор.